nov 132019

Het leed dat verborgen reflux heet

Onze dochter had last van verborgen reflux (het terugstromen van de zure maaginhoud naar de slokdarm) als baby. Ze had hier veel pijn van. Hoe wordt dit natuurgeneeskundig bekeken?
Als therapeut zijnde is het lastig mensen die dichtbij je staan te behandelen. Je hebt soms blinde vlekken of het komt te dichtbij. Zo kon ik wel een hoop signaleren, maar niet rustig en helder van een afstand denken hoe ik haar hiermee kon helpen.
Ook betekent het zijn van een Natuurgeneeskundig therapeut niet dat ik reguliere zorg of medicijnen mijd. Vooral niet als mijn kind duidelijk pijn lijd. Wij als ouders startten zowel het reguliere als alternatieve pad direct op om haar te helpen. Regulier werd een stappenplan ingezet met als resultaat maagzuurremmers. Enkel het symptoom werd dus behandeld. Dat is de reden dat ik de Natuurgeneeakundige aanpak verkies, de holistische manier van kijken. Wij gingen naar een vertrouwd docent en natuurgeneeakundig therapeut en schakelden hiernaast een osteopaat in. De osteopaat ontdekte een enorm gespannen middenrif wat als resultaat gaf dat de voeding omhoog kwam ipv goed kon zakken. Ook kon zij hierdoor niet boeren waardoor ze haar lucht niet kwijt kon. Mijn docent en ik onderzochten samen Mia. Wij ontdekten ook spanning in haar spijsvertering. Ze kon haar lucht inderdaad niet kwijt, maar ook had zij spanning op haar darmen op de eerste bocht van de maag naar de darmen. Hierdoor drukte de voeding omhoog en kon het niet zakken. Een dubbel probleem dus samen met het gespannen middenrif. Ook ontdekten we een ooievaarsbeet in haar nek op het reflex gebied van het parasympatisch zenuwstelsel. Deze gaf een belasting mee. Hij kreeg geen ruimte en werd onderdrukt door het sympatisch zenuwstelsel. De parasympaticus is onder andere verantwoordelijk voor een goede spijsvertering, maar ook ontspanning. Mijn dochter kon absoluut geen ontspanning vinden. Zij vocht hard tegen de slaap, zodra ze moe werd ging ze zich met elke vezel in haar lichaam verzetten totdat jij zelf zo goede trucs inzette om haar af te lijden en haar bijna te dwingen te slapen. Zelfs rustig in mama’s armen zijn kon ze niet ontspannen. 
We zagen een gespannen baby, welke ontspanning nodig had op haar spijsvertering en hulp bij het loslaten van haar ontlasting en de lucht kwijt raken zodat dit niet omhoog drukte. Ook was het nodig haar parasympatisch zenuwstelsel te helpen.
Wij kozen twee kruidentincturen uit welke meerdere keren per dag in haar mond gedruppeld kon worden (de alcohol van te voren verdampt). 
Welke deze zijn, zal ik hier niet delen omdat ik niet wil dat mensen thuis zelf gaan “dokteren”. En daarnaast worden de kruidentincturen ook individueel samen gesteld. Het kan net zo zijn dat een ander kindje met dezelfde klachten andere kruiden krijgt die beter bij hem of haar passen.

Het resultaat van deze behandeling was dat Mias parasympatisch zenuwstelsel meer ruimte kreeg, zij vaker haar ontlasting en lucht kwijt kon, en hierdoor minder last van de reflux. Door de maagzuurremmera had ze natuurlijk al minder pijn, maar was zij nog steeds vaak haar voeding ongemakkelijk weg aan het slikken. Dat werd ook heel veel minder. Daarnaast ondersteunden de kruiden ook de spijsvertering in het verwerken van de maagzuurremmera en zorgden dat er nog wel genoeg werking van de spijsvertering overbleef.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *